Skip to main content

Neem contact op

Home » Contact
Bekijk veelgestelde vragen

WEVA Project in het kort

WEVA is de afkorting voor “Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie”. Het project draait om de nieuwbouw van binnenvaartschip Antonie van Lenten Scheepvaart BV als 100% waterstofschip.

Het 135 meter lange schip gaat zout vervoeren van de zoutfabriek van Nouryon (voorheen AkzoNobel) in Delfzijl naar de Botlek in Rotterdam.

Contact- en adresgegevens

WEVA Project
Zandoever 17
3433 DA Nieuwegein

zero-emissie@wevaproject.nl
lentenscheepvaart.nl
+31 (0)6 2273 8365

Neem contact met ons op

Meer weten? Neem via onderstaand formulier contact met ons op.


  Veelgestelde vragen

  Wat is groene waterstof?

  Groene waterstof maak je door water te splitsen (elektrolyse) in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Wanneer je dit doet met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- of windenergie krijg je groene waterstof.

  Waar staat WEVA voor?

  WEVA staat voor Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie. Het eerste nieuwbouw waterstofelektrische binnenvaartschip ter wereld.

  Wanneer gaat het Ms Antonie in de vaart?

  Medio juli is Ms Antonie volledig afgebouwd en klaar voor een proefvaart. Dan worden alle systemen getest in de praktijk. Naar verwachting komt het schip begin augustus officieel in de vaart.

  Wat is de energie-inhoud van waterstof?

  Waterstof heeft een zeer hoge energiedichtheid. Het bevat ongeveer 3,3 keer meer energie per kilogram dan gasolie/diesel.

  Wat is de CO2-uitstoot van Ms Antonie?

  Het voordeel van varen op waterstof is dat het volledig emissievrij is. Water is de enige uitstoot.

  Waarom is het WEVA Project belangrijk?

  Met een waterstof schip in de vaart kan de haalbaarheid van deze brandstof aangetoond worden. Dit project kan de doorbraak zijn naar het gebruik van waterstof in de binnenvaart en kustvaart. Met de Antonie willen we laten zien dat het technisch en economisch haalbaar is om een binnenvaartschip uit te rusten met een waterstof-elektrische aandrijflijn. Tegelijkertijd willen we een nieuwe methode voor het bunkeren en opslaan van waterstof demonstreren.

  Wat gaat Ms Antonie straks vervoeren?

  Het schip gaat zout vervoeren van de zoutfabriek van Nouryon (voorheen AkzoNobel) in Delfzijl naar de Botlek in Rotterdam.