Skip to main content

DOOP ANTONIE

Antonie gedoopt in kleine kring – Officiële start volgt later dit jaar

Het waterstofschip Antonie is op zaterdag 9 september in kleine kring in Werkendam (bij de scheepswerf Concordia Damen) gedoopt door de twee dochters van schipper/eigenaar Harm Lenten. Het waterstof-elektrische schip wordt de komende week vaarklaar opgeleverd. De komende tijd wordt benut voor het maken van testvaarten en het inregelen (en bijstellen) van de brandstofcelinstallatie. De officiële start van het varen op waterstof zal later dit jaar plaatsvinden.

De levering van zes waterstofopslagcontainers heeft helaas vertraging opgelopen, mede als gevolg van een ongeval op een scheepswerf in Schotland (waar deze type 4 containers (kunststof cilinders) worden gebouwd). Levering vindt de komende maanden fasegewijs plaats. De Antonie vaart ondertussen op testcilinders met waterstof of op elektriciteit uit de accu’s die de schroefassen aandrijven. Aan boord van de Antonie zijn verschillende mogelijkheden om elektriciteit op te wekken.

Het ms Antonie is het eerste zero-emissie nieuwbouw schip ter wereld dat commercieel wordt geëxploiteerd. Voor de bouw van het waterstofschip zijn subsidies verkregen van de `Europese Gemeenschap, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, RVO en de Provincie Groningen.

Meer weten?

Neem contact op

Heb jij vragen over dit innovatie waterstof-elektrische binnenvaartschip? Of wil je meer weten over de resultaten? Ik beantwoord ze graag.

Harm Lenten
harm@wevaproject.nl